Beeldend 18 t/m 99 jaar

Lezingentrilogie Amsterdamse school

Het is inmiddels al meer dan honderd jaar geleden dat er voor het eerst werd gesproken van de Amsterdamse school. Deze expressieve stroming in de architectuur en vormgeving, die ook buiten onze hoofdstad furore maakte, is momenteel populairder dan ooit. In deze driedelige serie gaan we uitvoerig in op de achtergronden en inspiratiebronnen, waardoor dit fenomeen in een bredere context wordt geplaatst.

We behandelen vergeten voorgangers zoals Willem Kromhout (architect American Hotel) en zijn hang naar oosterse culturen. we gaan ook in op andere inspiratiebronnen van de Amsterdamse school, zoals bijv. de prentenboeken van bioloog Ernst Haeckel en de reizen die Amsterdamse school architecten zelf maakten. Een ander vaak vergeten aspect is de opkomst van de theosofie in de kunst en architectuur. Bijna alle belangrijke Amsterdamse school architecten waren in meer of mindere mate met het theosofievirus besmet. Daarnaast gaan we in op de belangrijke rol van architect Ed Cuypers (de neef van Pierre). Hoe was het mogelijk dat nagenoeg alle topmensen van de Amsterdamse school van zijn bureau kwamen?

De cursus staat uiteraard uitvoerig stil bij de bekende werken als Het scheepvaarthuis en de sociale woningbouw, maar behandelt ook minder voor de hand liggende onderwerpen zoals de rol van Nederlands eerste vrouwelijke architect Margaret Kropholler en het werk van lokale bouwmeesters zoals de Groningse stadsarchitect Siebe Jan Bouma.

De lezingentrilogie vindt plaats bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder op woensdag 14, 21 en 28 september 2022 van 13.30-15.30 uur. Kosten deelname: € 65,00 (incl. kleurrijke hand-out per e-mail).
Deze lezingentrilogie is geannuleerd.

Programma:
– College 1: De opkomst van de Amsterdamse school
– College 2: Paleizen voor de arbeiders; de woongebouwen van de Amsterdamse school
– College 3: De Amsterdamse school buiten de hoofdstad

 

Hans de Man

Drs. Hans de Man (1965) studeerde van 1992-1997 Architectonische vormgeving aan de Academie van beeldende kunst in Kampen (het huidige ArtEZ). In 2003 rondde hij zijn studie Architectuurgeschiedenis af aan de Rijksuniversiteit Groningen en was vele jaren actief als theoriedocent voor o.a. ArtEZ, HOVO en natuurlijk Cultuurbedrijf Noordoostpolder. In 2020 startte Hans zijn onderneming kunstcolleges.nl waar hij al zijn cursussen, reizen en excursies heeft ondergebracht.