Beeldend 18 t/m 99 jaar

Lezingentrilogie Le Corbusier

De Zwitsers-Franse architect Le Corbusier (1887-1965) wordt door velen gezien als een van de invloedrijkste architecten van de twintigste eeuw. In deze serie gaan we uitvoerig in op de ontwerpen en ideeën die zowel bewondering als kritiek opleverden. Van zijn vroege werk in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds tot en met zijn grootschalige ontwerpen voor de stad Chandigarh aan de voet van de Himalaya.

Zijn leven lang heeft Charles-Édouard Jeanneret zoals Le Corbusier eigenlijk heette een bepalende rol gespeeld in de internationale architectuur. Met name bij de opkomst van het modernisme in de jaren twintig wist hij zijn stempel te drukken op de architectuur en stedenbouw. Zo zien we in de Bijlmer nog veel ideeën terugkeren die Le Corbusier in het interbellum had ontwikkeld. Zijn grootschalige aanpak viel echter lang niet overal in goede aarde en de kritiek werd dan ook vanaf de jaren vijftig steeds luider.

De lezingentrilogie vindt plaats bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder op woensdag 3, 10 en 17 maart 2021 van 19.30 tot 21.30 uur.

Programma:
– College 1: Le Corbusier; vroeg werk en doorbraak
– College 2: Le Corbusier en de modern movement
– College 3: Het naoorlogse werk van Le Corbusier

Meer informatie en aanmelden: http://kunstcolleges.nl/le-corbusier-emmeloord/.

Hans de Man

Drs. Hans de Man (1965) studeerde van 1992-1997 Architectonische vormgeving aan de Academie van beeldende kunst in Kampen (het huidige ArtEZ). In 2003 rondde hij zijn studie Architectuurgeschiedenis af aan de Rijksuniversiteit Groningen met een onderzoek naar scholenbouw dat later in boekvorm verscheen. Sinds zijn afstuderen is hij werkzaam als freelance architectuurhistoricus en was 12 jaar verbonden als docent architectuurbeschouwing aan ArtEZ Zwolle. Hans organiseert voor verschillende culturele instellingen lezingen, cursussen en reizen op het gebied van kunst en architectuur.

Dit is Cultuurbedrijf
Noordoostpolder