Beeldend 18 t/m 99 jaar

Lezingentrilogie Rotterdam

Rotterdam heeft een bewogen geschiedenis die terug gaat naar de dertiende eeuw. In deze collegereeks zien we hoe een kleine nederzetting aan de Rotte in de loop der eeuwen uitgroeit tot een moderne wereldstad.

Hoewel Rotterdam begon als vissersplaats werd de stad al snel een handelscentrum voor landbouwproducten en wol. Lange tijd was Rotterdam de stad met de vele tuinen waarvan je een aantal nog kan terugvinden. De expansie van Rotterdam startte echter pas in het begin van de 19e eeuw en zette verder door met de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872. Mede dankzij de explosieve groei van de Duitse industrie werd Rotterdam een wereldhaven.

Het bombardement van mei 1940 veranderde het karakter van de stad echter voorgoed. Nergens in Nederland is dan ook de architectuur van de wederopbouw zo dominant als hier. Met noviteiten als de autovrije winkelstraat De Lijnbaan en het groothandelsgebouw schreven de Rotterdammers geschiedenis. De stedelijke ontwikkelingen van de laatste decennia gaven de stad weer een nieuw elan en maakten Rotterdam tot een van de meest bruisende steden van Nederland.

De lezingentrilogie vindt plaats bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder op 3 woensdagmiddagen van 13.30 tot 15.30 uur. Vanwege de maatregelen is de startdatum van deze cursus nog onbekend. We starten wanneer het weer kan. Wil je meedoen, meld je dan alvast aan zodat je verzekerd bent van een plekje en wij je op de hoogte kunnen houden wanneer de trilogie gaat plaatsvinden.

Aanmelden en meer informatie: http://kunstcolleges.nl/rotterdam/.

Hans de Man

Drs. Hans de Man (1965) studeerde van 1992-1997 Architectonische vormgeving aan de Academie van beeldende kunst in Kampen (het huidige ArtEZ). In 2003 rondde hij zijn studie Architectuurgeschiedenis af aan de Rijksuniversiteit Groningen met een onderzoek naar scholenbouw dat later in boekvorm verscheen. Sinds zijn afstuderen is hij werkzaam als freelance architectuurhistoricus en was 12 jaar verbonden als docent architectuurbeschouwing aan ArtEZ Zwolle. Hans organiseert voor verschillende culturele instellingen lezingen, cursussen en reizen op het gebied van kunst en architectuur.

Dit is Cultuurbedrijf
Noordoostpolder