di. 06 sep. 2022

Cultuureducatiedagen ‘De Pioniers’

Van 21 t/m 30 september vinden de Cultuureducatiedagen plaats op Schokland. Dit jaar staat het thema ‘de pioniers’ centraal.

Belevingsroute
Zo’n 550 leerlingen van 9 basisscholen uit de Noordoostpolder, Zeewolde en Zwolle ontmoeten tijdens een belevingsroute de stoere pioniers van het eerste uur. Ze maken een tijdreis van twee uur over het boerenland. Verhalen, muziek, theater of simpelweg een foto nemen hen mee naar de tijd dat de Noordoostpolder werd geboren. Wie waren deze eerste bewoners? Wat waren hun dromen en idealen? Wat bezielde hen om vrijwillig alles en iedereen achter te laten en opnieuw een bestaan op te bouwen op die kale vlakte, de bodem van de zee? En hoe zat het met de selectie; waarom mocht de één wel en de ander niet komen? De leerlingen ontdekken dat er heel wat voor nodig was om te kunnen zeggen: “Je spreekt met Sietske uit de Noordoostpolder…”.

Lokaal erfgoed ontdekken
De cultuureducatiedagen zijn met deze 7e editie uitgegroeid tot een jaarlijks evenement, waarmee een grote groep leerlingen op unieke wijze lokaal erfgoed kan ontdekken. In een cyclus van vier jaar komen de historische periodes (prehistorie, middeleeuwen, eilandtijd en ontginningstijd) aan bod, waarin het gebied van de huidige Noordoostpolder bewoond werd en mensen hun culturele sporen achter lieten. De cultuureducatiedagen zijn ook verbonden met Museum Schokland, waar deze periodes zichtbaar zijn in de collectie en de educatieve programma’s.

Cultuureducatie voor het onderwijs
In de klas kunnen de leerlingen aan de slag met een voorbereidende les over de pioniers. Andere excursieworkshops en modules van Museum Schokland kunnen scholen gedurende het hele schooljaar boeken via de afdeling Klas@Kunst van Cultuurbedrijf Noordoostpolder.