wo. 08 dec. 2021

Even voorstellen… zangdocente Barbara Lok

Barbara Lok is onze nieuwe docente voor zangles pop│jazz. Zingen is haar passie en haar passie is haar beroep geworden. Al jong komt ze met muziek in aanraking en wordt erdoor geraakt. Thuis groeide ze op in een levendige muziekcultuur. Ze wordt lid van een muziektheatergroep en daar krijgt haar passie nog meer inhoud. Niet alleen het zingen krijgt een impuls, ook voor de performance wordt een voedingsbodem gelegd.

Vanaf haar 19e studeert ze Zang Lichte Muziek. Eerst aan het Conservatorium Zwolle, later aan het Hilversums Conservatorium. Tijdens haar studiejaren doet ze veel praktijkervaring op. Eén van de hoogtepunten in die periode is dat ze deel uitmaakt van de, in Duitsland immens populaire, meidengroep Valerie’s Garten.

Na afronding van haar studie richt ze zich eerst op het geven van muziekles op meerdere muziekscholen. Daar geeft ze niet alleen individuele- en groepslessen, maar ook workshops Gospelmuziek en Musical. Daar komen later workshops Popmuziek bij, evenals masterclasses voor popkoren. Daarnaast heeft ze al ruim tien jaar een eigen zangpraktijk en werkt ze als zangdocent voor Kunst & Cultuur Overijssel.

Natuurlijk blijft Barbara zelf actief als zangeres. In 2005 bereikt ze de finale van het Nationaal Songfestival met het lied ‘Tranen in stilte’. Verder is ze jarenlang backing vocalist van Willeke Alberti. “Een periode van hechte samenwerking, waarin ik veel podiumervaring opbouw.” Mooi om te doen vindt ze ook de optredens met de Koninklijke Landmacht en Luchtmachtkapel in zowel binnen- als buitenland.

“Je stem heb je altijd en overal bij je!”

In de loop der jaren breidt ze haar activiteiten steeds verder uit. Zo is Barbara nu dirigent van meerdere (pop)koren. Ze deelt haar kennis en geeft vocal coaching in haar eigen studio. “Met liefde en toewijding arrangeer ik (vooral) popsongs. Het is voor mij een uitdaging om muziekinstrumenten te vertalen naar de menselijke stem.” Ook schrijft en componeert ze nieuwe muziekstukken en blijft natuurlijk zelf vocaal actief op zowel voor- als achtergrond.

Haar zelf geschreven nummers zijn ook terug te vinden op de twee albums die van haar zijn uitgebracht. Het eerste album heeft als titel ‘Leef Nu’, terwijl het tweede album heel eenvoudig ‘Barbara Lok’ heet. “Op beide albums werk ik samen met tekstschrijver Wim Rebergen. Bijzonder is dat aan mijn tweede album ook is meegewerkt door Simon Keizer van het bekende Volendamse duo Nick & Simon. Hij heeft zelfs speciaal voor dit album het nummer ‘Breng mij terug’ geschreven, dat we samen als duet hebben opgenomen. En daar ben ik natuurlijk heel erg trots op!”

Neem ook eens een kijkje op haar site: www.barbaralok.nl.