do. 19 mei. 2022

Expositie De Wondere Wereld van Willem

Vrijdag 3 juni om 16.00 uur wordt het stripalbum ‘De Wondere Wereld van Willem’ gepresenteerd bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!

In 2020 kwam het eerste stripalbum uit waarin Willem de hoofdrol speelde, met als titel ‘Methode Willem’. ‘De Wondere Wereld van Willem’ is het vervolg. De makers van dit album, Peter Koelman en Hein Walter, lieten zich voor dit album inspireren door kinderen uit de Noordoostpolder. Zij verzonnen de verhaallijnen.

Kunstenaar Willem Hoogeveen
Willem Hoogeveen overleed in 2020. Tijdens zijn leven was hij een gedreven kunstenaar met talenten op verschillende terreinen. Ook was hij bij in de Noordoostpolder redelijk bekend, met name bij de volwassenen. Dat hij nu bij de jeugd bekend zal gaan worden, had hij niet kunnen vermoeden.

Lessen striptekenen
Leerlingen van vier scholen (OBS ROderik van Voorst, SWS De Wending, SWS De Paulusschool en CBS Sjaloom) hebben lessen gekregen in het maken van storyboards voor striptekeningen. Monica Sierat en Rachel Onstwedder van Cultuurbedrijf Noordoostpolder en Hein Walter van Stichting De Zijderups hebben samen de lessen gegeven. De kinderen schreven eerst de verhalen en maakten later de strips. Het werden prachtige verhalen, ontsproten uit rijke fantasieën, en in elke strip speelde Willem de glansrol.

 

 

 

Stripalbum
De lessen op de scholen vormden het eerste deel van een groter project. In de volgende fase werd een aantal verhalen gekozen en striptekenaar Peter Koelman werkte deze uit tot een stripalbum. Hij tekende ook al een eerste album, waar Willem als held de hoofdrol speelde. Dat album is in kleine oplage gedrukt. Dit tweede album is in een oplage van 3.000 gedrukt. Alle scholen in de Noordoostpolder krijgen een stapel.

Expositie strips en storyboards
De kinderen van wie de storyboards zijn uitgekozen, zijn de sterren op de rode loper. Want ook al gebruiken ze de figuur Willem om grote problemen op te lossen, zij waren het natuurlijk zelf die de oplossingen bedachten. Zij zijn de werkelijke helden. De strips en de storyboards worden ook tentoongesteld. En er zullen ook wat kunstwerken te zien zijn die Willem tijdens zijn leven gemaakt heeft.

De expositie is te bezichtigen bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder van 31 mei t/m 28 juni.

Dit project kwam tot stand met steun van Gemeente Noordoostpolder, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, stichting De Zijderups, Kunstenaars Vereniging Flevoland en stichting Luchtkastelen. Natuurlijk zal het album ook te koop zijn voor anderen. Het album kost € 10,- (inclusief verzendkosten) en is alleen verkrijgbaar via stichting De Zijderups (hcsmwalter@gmail.com).