ma. 08 feb. 2021

#ThuisMetCultuurbedrijfNOP

Nu we voorlopig nog thuis zitten, hebben we weer een aantal tips verzameld om coronaproof van kunst te kunnen genieten of zelf kunstzinnig aan de slag te gaan. We zijn heel benieuwd naar jullie creatieve bezigheden thuis. Stuur je een reactie/foto naar publiciteit@cultuurbedrijfnop.nl? Of gebruik #ThuisMetCultuurbedrijfNOP op social media.

Muziek

Ukelele-les van Jeroen Schipper
Altijd al ukelele willen leren spelen? Jeroen Schipper geeft corona quarantaine-ukelele-les. Hij schreef ook het prachtige nummer ‘Droom alvast’ over de huidige situatie. Je vindt de lessen op zijn Facebook-pagina en Youtube-kanaal.

Online muziekles
Ben je enthousiast over de ukelelefilmpjes of wil je graag een ander instrument leren spelen? Meld je dan aan voor online muziekles bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Je krijgt les van een vakdocent op een instrument naar keuze. Eerst een proefles of 6 lessen op proef is mogelijk. Indien beschikbaar kun je voor deze kennismakingslessen ook een instrument bij ons huren. Vraag een proefles aan!

Tutorials instrumenten
Onze gitaardocent en bandcoach Piet Hein Appelo deelt een playlist met een aantal tutorials voor (meestal) meerdere instrumenten en (soms) verschillende niveaus om snel een popsong te leren spelen. Gemaakt door Piet Hein, voor beginners. ‘Blinding Lights’, ‘De Overkant’, ‘Closer’, ‘Let Her Go’, ‘Perfect’, ‘Feels’ en ‘Wake Me Up’. Ga naar de playlist>

Tip van cursist Janna (altsaxofoon) voor het spelen van duet
“Weet je wat je thuis tijdens de lockdown kunt doen op je instrument? Een duet met jezelf spelen! Als je tijdens de lessen gebruik maakt van een duettenboek (met twee stemmen voor hetzelfde instrument) kun je de stukken nu helaas niet met je leraar samen spelen. Dat is jammer toch? Het lukt ook niet als je online les hebt, want dan is er te veel tijdsverschil in het geluid om het samen tegelijk goed te kunnen laten klinken. Maar, ik heb een oplossing bedacht die goed werkt! Hoe? Speel thuis de tweede stem van het duet en neem dit op met je telefoon (om het tempo goed vast te houden, is het handig om een ‘oortje’ waarop de ritmetikken staan in te doen). Zet dit bestandje via je laptop of computer op een usb-stick. Doe de usb-stick in je cd-speler en speel het opgenomen stuk af. Tijdens dit afspelen speel je zelf de eerste stem mee. En voila, je hoort je ‘eigen’ duet! Het resultaat kun je tijdens je online les als verrassing aan je leraar laten horen. En als het niet direct goed lukt, wel volhouden hoor! Je kan dit met elk instrument doen.”

Beeldende kunst en media

Taartrovers Thuis
Een online programma met korte kunstzinnige films die kinderen (vanaf 3 jaar) met andere ogen laten kijken naar de wereld om hen heen.

24creatief / workshopvideo’s
Hier vind je workshopvideo’s op het gebied van beeldende kunst, fotografie, knutselen, maar ook muziek, dans en theater. Zit er een creatieve workshop voor je tussen?

Kunstmuseum Den Haag
Kleur- en tekenplaten voor thuis, gemaakt door illustratoren van kinderkunstboeken.

Cinekid jeugdfilms
Op NPO Start kun je 15 jeugdfilms van Cinekid gratis kijken. Bijvoorbeeld ‘Lang & Gelukkig’ (6+), gebaseerd op de gelijknamige toneelvoorstelling van het RO Theater.

My Daily Shot of Culture / thuismuseum
De vloggers van My Daily Shot of Culture komen – nu de musea gesloten zijn – binnen in de musea en kunnen in alle rust de gesloten tentoonstellingen laten zien.

Museumkaart / Thuis in het museum
De museumdeuren zijn gesloten, maar de verwondering laat zich niet stoppen. Steeds meer musea nemen je online mee het museum in.

AVRO Tros / Kunstdocumentaires
Acht kunstdocumentaires om thuis te kijken van Close Up. Van ‘Nikki de Saint Phalle’ tot ‘De tuinen van Piet Oudolf’.

Dans

Het Nationale Opera & Ballet / Knutselideeën
Download de bouwplaat om je eigen theater met zelfbedachte dansvoorstelling te maken. Of bekijk de de andere knutselideeën op de website van het Nationale Opera & Ballet.

Introdans / Thuisbioscoop
Introdans deelt mooie dansfilms en -documentaires voor thuis. Wekelijks worden nieuwe video’s aan de Thuisbioscoop toegevoegd. Bijna alle video’s zijn gratis te bekijken.

Theater

Theaterlessen van Buro Bis
Gratis online theaterlessen speciaal voor kinderen van groep 3 t/m 5. Actieve lessen van circa 10 minuten, met humor. Je vindt ze op het Instagram account van Buro Bis.

Podiumkids Thuis
Een nieuw online platform waar mooie familievoorstellingen te zien zijn. Gewoon thuis te bekijken, vanaf je eigen bank. Voor een klein bedrag kun je een voorstelling zo vaak bekijken als je wilt. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld en ververst.

 

Dit is Cultuurbedrijf
Noordoostpolder