di. 24 nov. 2020

Zangles in coronatijd: creatieve oplossingen versterken het aanbod

 

Mattijs Hoogendijk is een klassiek geschoolde zanger die bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder zangles geeft aan een diverse groep mensen met een vrij breed repertoire. Van een zangeres op leeftijd met een schat aan ervaring tot jongvolwassenen die de lichtklassieke zanglessen gebruiken om hun zangtechnieken te verbeteren. Vanwege de maatregelen die begin maart van kracht waren zijn we noodgedwongen gedeeltelijk overgestapt op zanglessen via Zoom. Dit heeft verrassende resultaten opgeleverd en is heel effectief gebleken.

“Het eerste wat we voor de online lessen met de cursisten hebben geregeld, was het creëren van een goede setting bij de mensen thuis. Ook het moment waarop de les plaatsvindt vraagt om meer flexibiliteit. Als je thuis muziek gaat maken of gaat zingen, is het natuurlijk wel zo vriendelijk om rekening te houden met buren en huisgenoten. Dan is bijvoorbeeld een middag handiger dan de normale lesavond.”

Mattijs heeft een groep cursisten die allemaal vrij gemakkelijk online kunnen werken. De leerlingen kregen mp3’s met de begeleiding van de stukken toegestuurd en oefenvideo’s om zelf mee aan de slag te gaan. De lessen hadden thema’s als warming up, adem, vocaalegalisatie en muzikale frasering.

“Het online lesgeven geeft de mogelijkheid om de basisprincipes van het zingen nog eens heel precies uit te leggen en samen te oefenen. Doordat de leerlingen nu instructievideo’s en online oefenmaterialen gebruiken, krijgt de les zelfs een extra dimensie. We gaan deze mogelijkheden in de toekomst zeker benutten en het zou me verbazen als het niet een vaste plek gaat krijgen binnen het reguliere aanbod.”

Hoewel het videobellen meer ruimte biedt voor veiligheid, gaat het samen muziek maken door de online vertraging moeilijker. Zingen is communicatie en je doet het ook om in het moment voor een publiek te kunnen zingen. Gelukkig kunnen de zanglessen momenteel weer fysiek bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder gegeven worden. Er zijn de nodige voorzorgsmaatregelen gedaan om de veilig lessen te kunnen volgen.

“We hopen natuurlijk dat we ook weer snel met grotere groepen en voor grotere aantallen publiek mogen zingen en spelen, maar ik ben blij dat we tot die tijd manieren hebben gevonden waarop we de lessen succesvol en veilig kunnen organiseren.”

De online lessen blijken al met al een goede toevoeging te zijn op de fysieke lessen. Het digitaal lesgeven vraagt om creatieve oplossingen. We leren steeds weer nieuwe dingen, die de fysieke lessen nog meer kunnen verrijken in de toekomst.

Dit is Cultuurbedrijf
Noordoostpolder